“Het was echt een soort revolutie in m’n brein, ik moest iets gaan doen.”

Maartje ter Horst | 01-02-2024

Toen Jeroen Melman eind 2022 samen met zijn vrouw Maddy een weekendje weg ging met vrienden had hij niet kunnen vermoeden dat het zo’n keerpunt in zijn leven zou worden. Het begon allemaal met een podcast* vertelt hij: “De dag ervoor had ik een verhaal geluisterd en daarin kwam voorbij dat de helft van de wereldbevolking minder dan zeven dollar per dag verdient. En dat weekend bedacht ik me ineens: we geven hier gewoon meer dan een jaarsalaris uit binnen 24 uur. Gewoon maar voor een nachtje weg, bootje varen, wat eten en een potje jeu-de-boulen. Poef, een jaarsalaris weg. Dat voelde ineens zo oneerlijk! Het voelt gek om te zeggen, maar dat besef was echt een soort revolutie in m’n brein, ik moest iets gaan doen.

Doneren als eerste stap

Nu hij het zo weer benoemt, komt het weer bij hem binnen: “Er was echt even iets gesprongen bij mij.” Na het weekend voegde hij de daad bij het woord en besloot hij geld te gaan doneren: “Ik was – en dat ben ik nog steeds – wel tientjeslid hier en daar, maar het stond niet echt in verhouding tot wat ik zou kunnen geven.” Al gauw vond hij Doneer Effectief en hij besloot in eerste instantie 5% van zijn jaarinkomen te doneren. Over 2023 is het 10% geworden. Jeroen: “Maar ik had ook meteen het gevoel dat ik dit besef niet voor mezelf wilde houden. Ik zou zo graag ook andere mensen inspireren om te gaan doneren. Dus ik begon ook na te denken: kan ik mijn idealen geen plek geven binnen m’n werk?”

Van cursus tot community

Om zich eerst meer te verdiepen in de wereld van het ‘goed doen’ meldde hij zich aan voor een introductiecursus bij Effectief Altruïsme Nederland. Jeroen: “Het was fijn om een tijdje zo’n discussieclub te hebben met anderen die over ‘effectief goed doen’ nadenken.” Tijdens die cursus ontstond het plan om binnen ASML, het hightechbedrijf waar hij werkt, een community op te zetten: “Toen ik ermee aan de gang ging bleken er toevallig ook twee andere collega’s mee bezig te zijn en uiteindelijk zijn we nu met z’n vieren ‘Effective Altruism ASML’ gestart. We willen onder andere eens per kwartaal iets organiseren om collega’s te inspireren. Afgelopen december was de eerste bijeenkomst – die ging over effectief doneren – en daar kwamen al honderd mensen op af. De volgende dag kwam er al een collega naar me toe die zei ‘ik vond het zo inspirerend en ik heb het er gisteravond met m’n man over gehad en we hebben gelijk geld overgemaakt’. Dat vind ik dan tof om te horen! Dat het mensen echt aan het denken zet! We richten ons nu eerst op Nederland, maar ASML is ook heel internationaal, dus de groeipotentie is enorm. De al bestaande community ‘Green ASML’ heeft bijvoorbeeld al tweeduizend medewerkers die erbij betrokken zijn. En ASML geeft ook zelf aan goede doelen, dus daar kunnen we ons als community ook over gaan buigen, om mee te denken over de effectiviteit van die donaties. Er is zoveel mogelijk!”

Idealen op de werkvloer

En naast het opzetten van de community heeft hij ook in z’n werk stappen gezet: “Vanaf januari vorig jaar kwam ik in een rol waarin ik met de technische kant van duurzaamheid binnen ASML bezig kon zijn en vanaf oktober zit ik ook bij het team van Corporate Strategie als ‘Strategy Architect Environmental Sustainability’, een hele mond vol. Maar ik kan dus nu 100 procent van m’n tijd spenderen aan ASML duurzamer maken – vanuit zowel de technische als de strategische kant. Dat ik hier nu m’n werk van heb kunnen maken, voelt echt geweldig.”

De boodschap verspreiden

Ook in zijn privé-omgeving gaat hij gesprekken aan. Jeroen: “Vorig jaar gaf ik een feestje voor mijn veertigste verjaardag. En toen heb ik in de uitnodiging gezet: ‘ik heb geen cadeautjes nodig, maar als je iets wilt geven: graag een donatie aan Doneer Effectief’. Alsnog kreeg ik ook nog wel een hoop lekkere biertjes van mensen die het even gemist hadden, wat ook niet verkeerd was natuurlijk haha, maar veruit de meeste mensen hebben toen gedoneerd. En met m’n volleybalteam hebben we na een barbecue wel een uur zitten praten over doneren en hoe je werk kunt maken van je idealen. Het is niet dat ze dan allemaal gelijk om zijn, maar ik heb wel het idee dat mensen er open voor staan en dat er wel wat zaadjes worden geplant. Ze merken ook dat het mij energie geeft.” En dat is wat Jeroen graag wil overbrengen: “Het is gaaf om mensen te kunnen helpen! En we zitten in de gelukkige omstandigheid dat we dat kunnen doen.”

* Jeroen luisterde naar de gesproken versie van een artikel. Nieuwsgierig? Het is hier te vinden: 

of 

https://decorrespondent.nl/13782/nee-je-bent-niet-goed-zoals-je-bent/00f3b59e-4746-0f27-3b71-fda98677482d

Orange cross