ACE

Animal Charity Evaluators logo

Animal Charity Evaluators (ACE) is in 2013 ontstaan door samengaan van een aantal organisaties op het gebied van dierenwelzijn. ACE helpt donateurs, professionals en vrijwilligers bij het nemen van weloverwogen beslissingen hoe je dieren zo effectief mogelijk kunt helpen: hoe kun je het beste het lijden verlichten en het leven van dieren op grote schaal verbeteren? ACE actualiseert de aanbevelingen voortdurend op basis van nieuw bewijs. 

ACE heeft 3 belangrijke aandachtsgebieden: onderzoek, onderwijs en fondsenwerving. Tot nu toe hebben ze meer dan 350 goede doelen voor dieren in hun evaluaties betrokken. Hun onderzoek heeft meer dan 910.000 mensen via hun website bereikt en $ 17 miljoen aan donaties beïnvloed. Op het gebied van dierenwelzijn is ACE uitgegroeid tot een toonaangevende en invloedrijke organisatie. Hoe komen ze tot hun aanbevelingen?

Bij de beoordeling kijkt ACE naar de kenmerken:

 • Is het omvangrijk? Zijn er vele levens mee te verbeteren of dierenleed te verminderen?
  Denk aan de miljarden dieren in de vee-industrie en de veelvoud aan vissen die jaarlijks gedood worden als voedsel voor de mens.
 • Is  het veronachtzaamd?
  Qua donaties komen dieren er sowieso bekaaid af. Daarvan gaat nog het meeste naar gezelschapsdieren (veel minder in aantal) en erg weinig naar bestrijding van de vee-industrie. Ook (onderzoek naar) de leefomstandigheden van wilde dieren op langere termijn krijgt weinig geld.
 • Is het oplosbaar en uitvoerbaar?
  Zeker. Bestrijden, begeleiden en verleiden blijken allemaal te lonen. De Plofkip is nu taboe, de Kiloknaller verdwijnt en vegetarische producten zijn booming.

Maar welke organisatie heeft de meeste impact per gedoneerde Euro? ACE heeft duidelijke criteria waaronder de volgende:

 • Bewezen effectiviteit
  Bij dierenwelzijn is het niet altijd mogelijk om strikt vergelijkende studies naar effectiviteit te doen. Daarom maakt ACE ook gebruik van andere bestaande studies, doet zelf onderzoek of verstrekt onderzoeks-beurzen.
 • Kosteneffectiviteit
  Is er sprake van meetbare vermindering van lijden, verbetering van welzijn of vermindering van het aantal dieren dat lijdt. Tegen relatief lage kosten.
  Een voorbeeld: een donatie van € 1.000 kan 2 asieldieren redden. Een vergelijkbaar bedrag kan mits goed ingezet bij 10.000 landbouw- en zeedieren leed besparen.
 • Donatiebehoefte en transparantie
  Kunnen extra donaties effectief en zinvol  worden ingezet? En rapporteert de organisatie open over werkwijze, impact en ook fouten.

Als je wilt doneren aan Animal Charity Evaluators kan je alle informatie vinden op de pagina over Dierenwelzijn.

Effectief Doneren, de podcast