Centre for Effective Altruism

Centre for Effective Altruism logo

Het Centre for Effective Altruism (CEA) heeft als doel het idee en de beweging van het effectief altruïsme te laten groeien en te ondersteunen. Ze organiseren conferenties en verspreiden nieuwsbrieven. Ze ondersteunen projecten, bieden veelbelovende initiatieven de kans om te groeien en bevorderen donaties.

Daarnaast bieden ze operationele ondersteuning aan andere organisaties als 80.000 uur, Giving What We Can en de Forethought Foundation.

Het Centrum voor Effectief Altruïsme is in 2011 opgericht als een overkoepelende organisatie voor Giving What We Can en 80.000 Hours. Een aantal organisaties zoals zoals The Life You Can Save en Animal Charity Evaluators zijn onder de hoede van CEA opgegroeid en zelfstandig geworden.

In 2017 heeft CEA het donatieplatform Effective Altruism Funds opgericht. Op dit platform kan bij je donatie je voorkeur aangeven voor door hen geselecteerde effectieve organisaties. Hun aanbeveling is dat voor één of meerdere van hun 4 eigen fondsen te doen. Die hebben elk een eigen invalshoek:

  • Health and Development
  • Animal Welfare
  • Long-term Future
  • Infrastructure

De eerste drie kan je vinden op de betreffende pagina’s van deze site. Het laatste fonds is bedoeld om ondersteuning te bieden aan organisaties en/of projecten die de principes van effectief altruïsme hanteren.

Effective Altruism Funds logo
Effective Altruism Funds: Infrastructure
Doneren

In alle gevallen doneer je aan het Centrum voor Effectief Altruïsme. Zie hier voor de handleiding. Dat heeft in Nederland de ANBI status, waardoor belasting-aftrekbaar doneren mogelijk is. Deze gegevens heb je nodig:

Naam instelling: CENTRE FOR EFFECTIVE ALTRUISM
Vestigingsplaats: GB OXFORD OX1 1PT
ANBI/RSIN nummer: 825776867

Kies bij betaling voor de UK/NL optie, die de ANBI status heeft.

Effectief Doneren, de podcast