Ontmoet Abubakar Aliyu, veldmedewerker New Incentives

Jan Anne Amelink | 24-07-2023

New Incentives geeft kleine geldbedragen aan ouders of verzorgers van kleine kinderen als stimulans om hun kind volledig te laten vaccineren. Hierdoor stijgt de vaccinatiegraad en sterven minder kinderen onnodig aan ziektes waartegen deze vaccinaties beschermen.

Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat het New Incentives programma impact blijft hebben en levens blijft redden? Ten eerste zijn daar goede systemen en betrouwbare gegevens voor nodig. Maar er zijn vooral toegewijde, bekwame en meelevende veldmedewerkers nodig, zoals Abubakar Aliyu. In deze blog belichten we de dag van Abubakar en de eenvoudige hulpmiddelen die hij gebruikt om je een kijkje te geven in wat New Incentives doet, hoe ze het doen en wie er ter plaatse voor zorgt.

Abubakar Aliyu, een veldmedewerker van New Incentives, werkt in vier openbare gezondheidsklinieken in Jigawa, in de noordwestelijke regio van Nigeria waar slechts 25 procent van de kinderen volledig is gevaccineerd. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor het controleren of baby’s vaccins hebben gekregen en voor het uitbetalen van het geldbedrag aan hun verzorgers. Het programma van New Incentives staat in Nigeria bekend als het All Babies Are Equal (ABAE) programma – verzorgers korten het vaak af en noemen het het All Babies programma.

Abubakar gebruikt eenvoudige verificatie- en documentatiemiddelen in dit werk: zijn mobiele telefoon, All Babies programmakaarten, officiële stempels, ID-stickers en door de overheid uitgegeven vaccinatiekaarten. De hele dag door voert hij gegevens in in twee beveiligde apps op zijn telefoon die worden ingevoerd in een database om de voortgang naar doelen te volgen en informatie te valideren.

Aan het begin van elke dag bekijkt Abubakar zijn inschrijfcijfers. Als het aantal laag is, plant hij een outreachsessie in samenwerking met het personeel van de kliniek, wat mogelijk wordt gemaakt door de samenwerking tussen New Incentives, de staat en lokale overheden. Het succes van het programma van New Incentive hangt af van veel factoren, waaronder het halen van de inschrijvingsdoelen in enkele van de moeilijkst te bereiken plattelandsgemeenschappen. “Om het programma onder de aandacht te brengen, identificeren we de zorgverleners die benaderd moeten worden en gaan we van huis tot huis met een gezondheidswerker.”

Na dit administratieve werk neemt Abubakar deel aan het gezondheidsgesprek met de  verzorgers in de klinieken voordat hun baby’s worden gevaccineerd. Het is een belangrijk moment om de zorgen van de verzorgers over de vaccins weg te nemen. Tijdens het gesprek beschrijven de medewerkers van de klinieken en de veldmedewerkers de levensreddende voordelen, de milde bijwerkingen en het feit dat veel van de vaccins al heel lang bestaan. “We vertellen ze dat het hetzelfde vaccin is dat je ouders kregen.”

De kinderen worden vervolgens gevaccineerd door medewerkers van de gezondheidskliniek. Atika, op de foto hieronder, vaccineert gemiddeld 60 kinderen per week in een openbare gezondheidskliniek, waar ze al meer dan 19 jaar werkt. “Het geeft me een gelukkig gevoel om kinderen te kunnen beschermen tegen ziekten die te voorkomen zijn,” zegt ze als haar gevraagd wordt naar de motivatie achter haar werk. Als moeders bij haar komen met zorgen over bijwerkingen na de vaccinatie, zegt ze: “Het is beter dat je baby een dag huilt en gezond opgroeit dan wat anders mogelijk kan gebeuren.”

Nadat een baby is gevaccineerd, gaat Abubakar met de verzorger en het kind om de tafel zitten om te controleren of ze in aanmerking komen voor een geldbedrag. Hij legt eerst uit welke gegevens verzameld zullen worden en vraagt om toestemming. Daarna bekijkt hij basisinformatie over de verzorger en het kind, zoals leeftijd en geboortedatum, en vraagt hij waar ze wonen ten opzichte van de kliniek. Als ze aan de basisvoorwaarden voldoen, schrijft hij ze in voor het All Babies-programma en kent ze een unieke ID toe. Deze ID-sticker wordt op de gezondheidskaart voor kinderen (uitgegeven door de overheid) en op een nieuwe All Babies-programmakaart geplakt. Vervolgens stempelt hij beide stickers af om fraude te voorkomen, zodat ze niet opnieuw kunnen worden gebruikt. Als dit een tegenbezoek is, controleert hij de Child Health Card en de All Babies program card dubbel om er zeker van te zijn dat de ID-nummers overeenkomen en dat de gegevens overeenkomen met het kind dat voor hem staat.

Abubakar controleert vervolgens of ze de juiste vaccins voor die dag hebben gekregen (hij kijkt ook hoe vaccinatiemedewerkers vaccins toedienen) om er zeker van te zijn dat het toegediende vaccin op de juiste manier op de Child Health Card staat. Vervolgens geeft hij het geld en maakt hij met behulp van een beveiligde app een foto van de zorgverlener met het geld en de All Babies-programmakaart. Als een programma dat contant geld uitbetaalt aan individuen, is dit een van de controleprotocollen om ervoor te zorgen dat het geld terechtkomt bij de individuen die hun baby’s hebben gevaccineerd. Deze foto’s worden veilig bewaard in overeenstemming met een strikt gegevensbeschermingsbeleid en worden alleen gebruikt voor verificatie- en auditdoeleinden.

Na het uitbetalen van het geld bespreekt Abubakar met de zorgverlener wanneer hij of zij terug moet komen voor het volgende vaccinatiebezoek. New Incentive moedigt elk van de zes vaccinatiebezoeken aan en zorgt ervoor dat de zorgverlener weet hoeveel de cash incentive is voor hun volgende bezoek. 

Interessant weetje: De achterkant van de All Babies-kaart herinnert verzorgers aan hun volgende vaccinatiedag. Deelnemers aan het programma en leden van de gemeenschap hebben New Incentives geholpen bij het maken van dit format, dat de maanstanden gebruikt om het verstrijken van de tijd aan te geven (stokjes voor weken en manen voor maanden). New Incentives doet er alles aan om hun hulpmiddelen en communicatiestrategieën zo effectief mogelijk te maken.

Sinds Abubakar vorig jaar bij New Incentives kwam, heeft hij al meer dan 180 uitbetalingsdagen voor verzorgers gehad. Onlangs vertelde hij over zijn ervaring met het geven van geldbedragen aan verzorgers, zoals Fatima (foto hieronder), nadat hun kinderen zijn gevaccineerd.

Terwijl hij de gegevens registreert en het geld uitbetaalt, is hij vriendelijk en meelevend. “We zijn getraind om zorgverleners met de grootste zorg te behandelen,” zegt hij. Hij merkt op dat tegen de tijd dat de verzorgers bij de kliniek aankomen, ze vaak al een lange, zware reisdag achter de rug hebben. “In Nigeria is het openbaar vervoer normaal gesproken overbelast. Als er vijf mensen in moeten, kunnen er wel tien in zitten,” zegt hij.

New Incentives heeft meer dan 1.500 veldmedewerkers in dienst en hun wervingsproces is gericht op het aannemen van mensen uit lokale gemeenschappen. Hun medewerkers brengen waardevolle kennis van hun eigen gemeenschappen mee en ondersteunen het programma bij het bereiken van de moeilijkst bereikbare gemeenschappen waar vaccinatie niet altijd de norm is. Door hun kennis en dialect te gebruiken, kunnen ze het vertrouwen van hun gemeenschappen winnen en lokale barrières voor kindervaccinatie helpen overwinnen.

Wil je bijdragen aan New Incentives? Dan kan je hier doneren.

Deze tekst is een vertaling van A Day in the Life: Abubakar Aliyu, Field Officer , gepubliceerd door onze partner New Incentives op hun blog.

Orange cross