Buitenlandse betalingen

Buitenlandse betalingen

Betaalmogelijkheden

Omdat vrijwel alle organisaties internationaal werkzaam zijn krijg je te maken met betalingen naar het buitenland. Een goed overzicht van de mogelijkheden met veel informatie is hier te vinden. We geven hieronder alleen de meest gebruikelijke manieren weer.

Creditcard

Vaak een handige manier omdat je zonder veel poespas snel geld over kunt maken. Nadeel zijn de kosten. Vaak betaalt de ontvanger een percentage van het gedoneerde bedrag. Bij grotere bedragen (vanaf € 1.000, het genoemde bedrag verschilt per organisatie) gaat daarom de voorkeur uit naar betaling per bank.

Bankoverschrijving

Euro’s
Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) is betalen binnen de SEPA-landen relatief eenvoudig en meestal gratis met een Europese overschrijving. Zie voor info je eigen bank.

Vreemde valuta
Als je naar niet SEPA-landen geld in andere valuta als Dollars of Ponden wilt overmaken berekent je bank kosten. De bedragen verschillen per bank; soms een vast bedrag, soms een bescheiden percentage. Het maakt uit of je de kosten deelt met de ontvanger (SHA shared) of zelf de kosten voor je rekening neemt (OUR ours). De info vind je bij je eigen bank.

Tip 1
Zoals hier al eerder aangegeven zijn er nog andere betalingsmogelijkheden. Als je van belastingaftrek gebruik wilt maken vraag dan om een ontvangstbewijs van de organisatie waaraan je doneert. Zodat je de overschrijving aan kunt tonen.

Tip 2
Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies wat voor jou het handigste is. Je bent echt al heel effectief bezig als je een van de aanbevolen organisaties kiest.


Effectief Doneren, de podcast