Over ons OLD

Over ons

Doneer Effectief 

Het onderzoeken en vergelijken van goede doelen komt voort uit het gedachtegoed van Effectief Altruïsme (EA). Deze wereldwijde beweging onderzoekt hoe je beperkte middelen het beste inzet om zoveel mogelijk goed te doen, bijvoorbeeld met je donaties. Organisaties als onder andere GiveWell, ACE, Founders Pledge gebruiken wetenschappelijke methoden om te evalueren welke goede doelen het meest (kosten)effectief zijn. Hun aanbevelingen kunnen donateurs helpen om zo effectief mogelijk te geven.

Effectief Altruïsme is een relatief jonge beweging die langzaam groter wordt. EA is nog niet zo bekend bij donateurs, fondsenwervers, loterijen en notarissen. Daarom besloten we om een gids te maken, een wegwijzer naar de beste effectief altruïstische doelen om aan te doneren bij leven of bij testament.

Het is onze missie om doneren aan wereldwijde EA organisaties vanuit Nederland mogelijk en makkelijker te maken. Doneer Effectief is onze eerste stap. We hopen met de informatie op deze website meer Nederlanders te stimuleren met doneren aan effectieve goede doelen. Ons doel is dat meer mensen net zo goed gaan nadenken over hun giften als over hun andere uitgaven.

Wie zijn wij?

Wij zijn een klein, enthousiast team van professionals met verschillende achtergronden. We zijn gemotiveerd door het belang en de mogelijkheden van effectief doneren. Dit doen we vrijwillig – deze website ontvangt geen betalingen van organisaties om genoemd te worden. 

We zijn een learning community; we proberen alles zo goed mogelijk uit te zoeken. Maar natuurlijk weten we niet alles. We willen graag leren van betrokken en deskundige bezoekers van de website. We staan open voor advies, feedback, ondersteuning en samenwerking. 

Belangrijk voor ons is de impact van deze website. Wij horen daarom graag of onze informatie er mede toe geleid heeft te doneren of juist niet. En wat daarvan de reden is. Ook suggesties voor verder vervolg of uitbouw van dit initiatief horen we graag. Dit alles kan via een mail aan contact@doneereffectief.nl

Ons team

Andrea de Wildt

Andrea is initiatiefnemer en eindverantwoordelijk. Zij was o.a. medisch adviseur bij het ZorgInstituut, GGZ-bestuurder, consultant en interim-manager. Andrea is opgeleid als arts, psychiater en sociaal- geneeskundige.

Vanuit de gezondheidszorg ben ik vertrouwd met het evidence- based en kosteneffectief denken en handelen. Als donateur wil ik ook weten wat werkt en hoe goed. Daarom ben ik Doneer Effectief gestart.

Koen Geytenbeek

Koen studeerde enkele jaren  psychologie aan de UVA.  Sindsdien is hij gaan reizen en ondernemen en woonde hij o.a. in Letland en Indonesië. Daarnaast heeft Koen 4 jaar gewerkt als deur-aan-deur fondsenwerver voor goede doelen.

Ik heb als fondsenwerver met duizenden mensen gepraat over goede doelen. Bij Doneer Effectief wil ik een brug slaan tussen de kennis van al die gesprekken en Effectief Altruïsme.

Maria Alabyan

Maria studeerde linguistiek en Nederlands als vreemde taal aan de Universiteit van Moskou. 10 jaar daarna is zij naar Nederland verhuisd. Haar liefde voor talen ontwikkelde zich tot een liefde voor computer- talen: nu werkt zij als programmeur en manager in de IT.

Al in Rusland maakte ik kennis met de ideeën van Effectief Altruïsme. Die vielen me meteen op. Ze verenigen goede doelen met een wetenschappelijke analytische aanpak. Daar wil ik zeker aan meedoen. 

Isabel van Oorschot

Isabel heeft een onderzoeksmaster in sociale psychologie afgerond. In een tussenjaar heeft ze met de immigrantengemeenschap in Zuid-Italië gewerkt. De afgelopen jaren werkte ze in de concertproductie als PR & marketing manager. 

Ik leerde over Effectief Altruïsme via de online course van filosoof Peter Singer. Dat heeft mijn hele denken over goede doelen veranderd. Ik hoop dat Doneer Effectief andere mensen ook nieuwe inzichten kan geven. 

Jan Commissaris

Jan studeerde filosofie, theologie en sociale wetenschappen. Hij promoveerde op een proefschrift over profetische planning. Jan werkte o.a. in het hoger onderwijs als directeur en als adviseur voor ethiek en onderwijsontwikkeling.

Uit mijn studie en werk blijkt al mijn streven naar recht en goed doen voor allen. Effectief Altruïsme sluit daar perfect bij aan.