Zoveel mogelijk goed doen. Elk kwartaal opnieuw. Dat is wat we trachten te bereiken met onze fondsen. Hierbij volgen we de adviezen van onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen die mondiaal bekijken waar je gegeven euro het meest rendeert.

Doel van het fonds

Zoveel mogelijk welzijn verhogen en levens redden door het aantoonbaar bestrijden van armoede en door te gezondheidszorg te verbeteren.

Strategie

Via dit fonds prioriteren we je donatie op grond van de actuele situatie. Elk kwartaal volgen we de adviezen van de experts van het All Grants Fund van de beoordelende instantie GiveWell. Zo streven we de grootste effectiviteit na. De aanbevelingen kunnen daarom afwijken van de top goede doelen die wij op onze website noemen. Wij zijn transparant over hoeveel en aan welke goede doelen via het fonds wordt gedoneerd.

Waarom geven aan ons fonds het meest effectief is

De donaties uit het fonds kunnen meebewegen met veranderende omstandigheden. Zeker bij periodieke giften over meerdere jaren of bij nalatenschappen is dat van belang. Immers, na enige tijdkunnen er andere goede doelen zijn die de voorkeur verdienen, bijvoorbeeld vanwege een grotere effectiviteit. Of een doel waar je eerst aan doneerde is niet meer in staat om verdere donaties effectief in te zetten. Ook kan het zijn dat er andere goede doelenin de top van de ranking komen. Via het fonds weet je dat je steeds doneert aan het beste en meest effectieve doel binnen het aandachtsgebied van jouw voorkeur.

Hoe het werkt

Alle donaties komen steeds voor 100% terecht bij het goede doel waarvoor ze bestemd zijn. Dat geldt zowel voor giften aan geselecteerde goede doelen als voor doneren via een Doneer Effectief Fonds. Om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden geven wij ook de giften via een fonds rechtstreeks door. Bij de transactie is de beoordelende instantie geen tussenstation. Wel melden wij onze actie bij de beoordelaars zodat deze bij hun uitkeringen rekening kunnen houden met wat wij aan top goede doelen hebben gedoneerd.

Frame@4x

Jij doneert geld aan het Doneer Effectief Fonds Armoede & Gezondheid

Dark analytics rafiki@4x

Experts van GiveWell geven ons elk kwartaal aan wat de meest effectieve organisaties van dat moment zijn

Pie chart rafiki 2@4x

Doneer Effectief bepaalt de allocatie, waarna 100% van het geld naar het gekozen top goede doel gaat.

Fondsgeschiedenis

Hier vind je een overzicht van alle fondsdonaties die in het verleden zijn opgehaald en waaraan het is besteed.

2023-Q4 New Incentives € 495.015
New Incentives verstrekt contant geld met als voorwaarde om kinderen te laten vaccineren. Ondersteund door een gerandomiseerde studie die sterke bewijzen vond voor het verhogen van de vaccinatiegraad, richten zij zich op het bestrijden van eenvoudig te voorkomen ziekten, een belangrijke oorzaak van kindersterfte in Nigeria. Naast het verminderen van kindersterfte, blijkt uit de kosteneffectiviteitsanalyse van New Incentives ook andere voordelen, zoals verbeterde gezondheidseffecten voor de gemeenschap en ontwikkelingsvoordelen.
All Babies Are Equal Jigawa, Nigeria
2023-Q3 Malaria Consortium € 104.428
Dit kwartaal ging het fonds naar seizoensgebonden malaria chemopreventie programma’s van het Malaria Consortium. De antimalaria medicijnen worden verstrekt aan kinderen van 3 maanden tot 5 jaar oud. Dit helpt ziekte en overlijden door malaria voorkomen gedurende een vier of vijf maandelijkse cycli tijdens het hoogseizoen van de overdracht. De kosten voor één medicijn wordt geschat op slechts 1,50 euro.
Malaria consortium
2023-Q2 Unlimit Health € 57.466

Unlimit Health kan mede door deze subsidie twee jaar lang ontwormingsprogramma’s draaien en verder opschalen in Mauritanië en Burundi. De behandelkosten door Unlimit Health wordenin de meest recente analyse geschat op slechts €0,40 per kind.

Unlimited health
2023-Q1 Sightsavers € 56.670

Sightsavers verzorgt dankzij deze steun ontwormingsprogramma’s in de Democratische Republiek Congo. De programma’s behandelen en beschermen miljoenen schoolgaande kinderen tegen schistosomiasis en darmwormen. Deze twee parasitaire infecties kunnen ziekten en handicaps veroorzaken en zo de ontwikkeling, gezondheid en toekomst van een kind beïnvloeden. De behandelkosten door Sightsavers zijn slechts €0,32 per kind.

Sightsavers
JanAnne 1

Jan Anne Amelink

Portfoliomanager

Als fondsmanager kijk ik elk kwartaal, samen met onze onafhankelijke, beoordelende instanties waar de fondsen het meest goed kunnen doen. Zo zorgen we altijd dat we de grootst mogelijke impact maken op het gebied van armoede & gezondheid, klimaat en dierenwelzijn.

Bekijk ook eens andere fondsen

Wij helpen je graag op weg

We zetten ons in om effectief doneren voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent welkom met alle vragen die je daarover hebt.
Onze service is geheel gratis.

Two people helping each other
Orange cross