Malaria is een ernstige ziekte, die vooral bij jonge kinderen een dodelijke afloop kent. De Against Malaria Foundation (AMF) redt hun levens door beschermende muskietennetten uit te delen. Hiermee is AMF een van de meest effectieve goede doelen wereldwijd. AMF is een topaanbeveling van onderzoeksinstituut GiveWell1.

Elke minuut sterft een kind aan malaria

Probleem

Malarianetten beschermen families

Oplossing

Gemiddeld 15 kwaliteits jaren per €100

Impact

Probleem

Volgens het WHO World Malaria report 2021 waren er in 2020 wereldwijd naar schatting 241 miljoen malariagevallen en 627.000 malariadoden2. In 2020 liep bijna de helft van de wereldbevolking het risico op malaria. De meeste gevallen (95%) en sterfgevallen (96%) komen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. In 80% van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan 5 jaar. Elke minuut sterft er dus een kind aan malaria.

Aantasting van gezondheid, leerachterstanden en economische schade

Ook als malaria geen dodelijke afloop kent, is de schade groot. Aantasting van de gezondheid door blijvende gezichts- of gehoorbeperkingen of epilepsie. Economische schade doordat ouders niet naar hun werk en kinderen niet naar school kunnen. Malaria heeft een fundamentele impact op het werk en de productiviteit van de mensen in Afrika.

Oplossing

Voorkomen dat je gestoken wordt, is de beste manier om geen malaria te krijgen. Aangezien malariamuggen in de schemering en ’s nachts actief zijn, vormen met insecticide behandelde muskietennetten de beste bescherming. 

Slapen onder een geïmpregneerde klamboe

Klamboes hebben twee voordelen. Ten eerste voorkomen ze dat muggen steken en ten tweede sterven de muggen door contact met het geurloze insecticide, dat niet schadelijk is voor de gezondheid van mensen.

Sinds 2007 beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om met insecticide geïmpregneerde muskietennetten te verstrekken aan elk huishouden in malariagebieden.

Impact in cijfers

€5

per uitgedeeld bednet

€5130

om een leven te redden

Impact

Gemiddeld redden malarianetten jaarlijks 5,5 van de 1.000 kinderen die eronder slapen van de dood3. Dat is heel veel als je bedenkt dat het betrekkelijk makkelijk is om netten uit te delen aan 1.000 kinderen. Verdere studies tonen aan dat zwangere vrouwen die onder muskietennetten slapen gezondere baby’s baren en er minder doodgeborenen zijn. In totaal zijn tussen 2000 en 2015 zo’n 450 miljoen malaria-infecties voorkomen en ongeveer 900.000 levens gered.

Muskietennetten blijken buitengewoon effectief. In totaal zijn al zo’n 900.000 levens gered.

De economische voordelen van minder malaria-infecties zijn ook immens: elke dollar die wordt uitgegeven aan antimalaria-activiteiten in Afrikaanse landen, verhoogt het bruto binnenlands product van het land met $ 6,75!

Organisatie

De Against Malaria Foundation (AMF) is een goed doel dat al jarenlang constant zeer goed presteert en sinds 2009 wordt aanbevolen door GiveWell. Naast de uitstekende resultaten munt de organisatie ook uit in transparantie door real-time haar eigen budget te publiceren (AMF: Financiële Informatie). Daarnaast laat AMF per donatie zien voor welke nettenverstrekking die is ingezet4.

Sinds de oprichting in 2005 heeft de Against Malaria Foundation meer dan 100 miljoen muskietennetten gefinancierd.

slapen onder een geimpregneerde klamboe

Wij helpen je graag op weg

We zetten ons in om effectief doneren voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent welkom met alle vragen die je daarover hebt.
Onze service is geheel gratis.

Two people helping each other
Orange cross