Helen Keller International (Helen Keller) levert vitamine A-suppletie (VAS) in het gebied ten zuiden van de Sahara. De organisatie biedt technische assistentie, houdt zich bezig met belangenbehartiging en draagt bij aan financiering van door de overheid gerunde vitamine A-suppletieprogramma’s.

Helen Keller is een topaanbeveling van onderzoeksinstituut GiveWell1.

Vitamine A-tekort door ondervoeding

Probleem

Miljoenen doses vitamine A

Oplossing

Voorkomt blindheid en kindersterfte

Impact

Probleem

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leidt vitamine A-tekort jaarlijks bij 250.000-500.000 kinderen tot blindheid; de helft van hen sterft binnen 12 maanden daarna2. Een tekort aan vitamine A maakt vaker ziek en zorgt voor meer sterfgevallen door veelvoorkomende infecties. Het is ‘s werelds belangrijkste vermijdbare oorzaak van blindheid bij kinderen.

Vitamine A-tekort leidt tot blindheid en kindersterfte

In de regio Saint Louis in Senegal leeft bijvoorbeeld bijna de helft van de bevolking van minder dan $ 2 per dag. Hoge armoedecijfers betekenen dat veel kinderen geen toegang hebben tot voedzaam voedsel en dat het vitamine A-tekort extreem hoog is.

Oplossing

Eenvoudige goedkope middelen kunnen een wereld van verschil maken voor de toekomst van kinderen. Zo kost verstrekking van één vitamine A-dosis in het programma circa $ 1,25.

Daarom zet Helen Keller International zich in voor het leveren van miljoenen doses vitamine A in Senegal en elf andere landen in Afrika. Twee maal per jaar krijgen baby’s vanaf 6 maanden tot de leeftijd van 5 jaar een vitamine A-tablet. Hierin werkt Helen Keller samen met lokale gezondheidscentra om dit in routinebezoeken in te passen.

Impact in cijfers

€1

per kind dat vitamine A suppletie ontvangt

€3730

om een leven te redden

Impact

Er is sterk bewijs uit veel interventiestudies* uitgevoerd in de jaren 80 en 90 dat vitamine A-suppletie de kindersterfte aanzienlijk kan verminderen, tot zo’n 25%. Wanneer de kwaliteit van voeding in de komende jaren zou verbeteren, zal dit eveneens het sterftepercentage verlagen. Andere belangrijke resultaten betreffen het voorkomen van vermijdbare blindheid en ziekte door stoornissen in de opbouw van het immuunsysteem.

“Het was geweldig om deze baby’s te zien opgroeien tot kinderen, om ze te zien met hun moeders, met hun broers en zussen, om te zien dat ze gewoon kinderen zijn. Het tegendeel had kunnen gebeuren.”

David Doledec, programmadirecteur vitamine A-suppletie

Dankzij steun van donateurs heeft Helen Keller in 2021 30 miljoen capsules vitamine A over de hele wereld kunnen leveren.

*Dit betreft zogeheten randomised controlled trials, waarbij deelnemers willekeurig worden verdeeld over minstens twee groepen. De ene groep krijgt de interventie wel, de andere niet. Zo wordt het werkelijke effect van de interventie bepaald.

Organisatie

Helen Keller International werd in 1915 mede opgericht door Helen Keller en George Kessler, met als doel soldaten te helpen die blind terugkwamen uit de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels is Helen Keller International uitgegroeid tot een wereldwijde gezondheids organisatie, die streeft naar het uitbannen van vermijdbare blindheid, ondervoeding en daarmee samenhangende ziektes. De op wetenschap gebaseerde programma’s stellen mensen in staat kansen in hun eigen leven te creëren en blijvende verandering op te bouwen.


Hellen Keller International werkt in 21 landen en behoort tot de meest effectieve liefdadigheidsinstellingen op het gebied van internationale ontwikkeling en wereldwijde gezondheid.

na oplossing routine bezoeken etc P1211909 edited jpg

Wij helpen je graag op weg

We zetten ons in om effectief doneren voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent welkom met alle vragen die je daarover hebt.
Onze service is geheel gratis.

Two people helping each other

Orange cross