StrongMinds geeft gratis groeps-/interpersoonlijke psychotherapie aan arme vrouwen met depressie in Oeganda en Zambia. Dat voorziet in een sterke behoefte, omdat ggz-hulp daar vrijwel niet voorhanden is.

In Afrika lijden 66 miljoen vrouwen aan depressie

Probleem

Gratis groepstherapie voor arme vrouwen in Zambia en Oeganda

Oplossing

80% is depressievrij na afloop van de therapie

Impact

Probleem

Depressie is de meest voorkomende psychische aandoening ter wereld. Het Center for Disease Control spreekt van 350 miljoen patiënten, en de Wereldbank beschouwt het als “de grootste dief van het productieve economische leven”, die de wereld jaarlijks $ 2,5 miljard kost.

In Afrika lijden ongeveer 100 miljoen mensen aan deze ziekte. Voor Afrikaanse vrouwen – die twee keer zo vaak worden getroffen als mannen – is depressie de nummer één oorzaak van invaliditeit. Maar vanwege het gebrek aan investeringen in geestelijke gezondheidszorg heeft 85% procent van de mensen met depressie op dat continent – onder wie 66 miljoen vrouwen – geen toegang tot effectieve behandeling.

Depressie schakelt in Afrika meer mensen uit dan hiv/aids, kanker of hartziekten en kan weken, maanden of jaren duren. Een Afrikaanse vrouw met een depressie lijdt enorm, vergeleken met haar gezonde leeftijdsgenoot: ze is minder productief, heeft een lager inkomen en een slechtere fysieke gezondheid. Als ze moeder is, strekt de negatieve impact zich uit tot haar hele familie.

Oplossing

StrongMinds biedt uitkomst door een kosteneffectief behandelingsprogramma voor depressie op te schalen dat elk jaar tienduizenden mensen bedient. De organisatie geeft gratis groepstherapie aan vrouwen met een laag inkomen in Oeganda en Zambia, zodat ze hun geestelijke gezondheid kunnen herstellen en een gezond, productief en bevredigend leven kunnen leiden. StrongMinds is de enige organisatie die depressie op grote schaal behandelt in Afrika.

Impact in cijfers

€116

om een vrouw te behandelen tegen depressie

80%

is depressievrij na 6 maanden

Impact

Sinds 2014 heeft StrongMinds meer dan 140.000 vrouwen en adolescenten behandeld voor depressie met behulp van haar kostenefficiënte, zeer effectieve therapiemodel. De resultaten zijn indrukwekkend:

80% van de deelnemers aan de StrongMinds-groepstherapie is depressievrij na het voltooien van de therapie. Wanneer een vrouw herstelt van depressie:

  • eet haar familie meer maaltijden per dag
  • houdt ze zich bezig met meer werk/economische activiteit
  • gaan haar kinderen vaker naar school.

Investeren in geestelijke gezondheid is investeren in menselijke veerkracht

Voor elke behandelde vrouw ervaren gemiddeld vier andere familieleden de voordelen.

Beoordeling van Founders Pledge
Beoordeling van Happier Lives Institute

Organisatie

StrongMinds is een non-profitorganisatie, opgericht in 2013, die geestelijke gezondheidszorg biedt aan arme Afrikaanse vrouwen en zo hun levens verandert.

Geestelijk vader is Sean Mayberry, voormalig diplomaat en sociaal marketeer. Tijdens zijn werk in Afrika zag hij dat geestelijke gezondheid vaak verwaarloosd wordt in internationale ontwikkeling, met alle verwoestende gevolgen van dien. Een studie in Oeganda naar het opmerkelijke succes van de behandeling van depressie met groepsinterpersoonlijke psychotherapie (IPT-G) bracht hem op het idee voor StrongMinds (Verdeli et al., 2003).

StrongMinds is vanaf het begin data gedreven geweest en blijft constant evalueren.

deze kan als extra na oplossing Strong minds JPG

Wij helpen je graag op weg

We zetten ons in om effectief doneren voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent welkom met alle vragen die je daarover hebt.
Onze service is geheel gratis.

Two people helping each other
Orange cross