Dierenwelzijn & voedseltransitie

Als we honger in de wereld willen uitbannen, zal de voedselketen ingrijpend moeten veranderen. De huidige vee-industrie zal moeten verdwijnen en plaats moeten maken voor alternatieve eiwitbronnen. Nu wordt een groot deel van de landbouwopbrengsten gebruikt als veevoer voor een enorm aantal dieren die voor menselijke consumptie worden gefokt. Dat leidt tot veel dierenleed, grote klimaatschade en verspilling van plantaardige voedingsbronnen.
Sommige goede doelen die zich met dierenwelzijn of de overgang naar een ander voedselsysteem bezighouden, zijn wel honderd tot zelfs duizend keer effectiever dan andere. Daarom baseren wij onze aanbevelingen op het werk van onder andere Animal Charity Evaluators (ACE).

Lees meer
Blue cross icon
Waarom staan hier geen Nederlandse goede doelen tussen?

Veel Nederlandse goede doelen werken niet aan wereldproblemen. Sterker nog, zo’n 90% van de Nederlandse goede doelen geven hun geld in Nederland uit. Dat is zonde. Nederland is een rijk land. Alle problemen die makkelijk en goedkoop zijn om aan te pakken, zijn in rijke landen vaak al opgelost. De problemen die overblijven zijn vaak duur en lastig. In arme landen worden deze eenvoudige problemen vaak nog niet aangepakt. Om deze reden kun je meer impact per euro hebben door te doneren aan goede doelen die zich richten op makkelijk en goedkoop aan te pakken problemen in arme landen4. Zo is een leven redden in het buitenland bijvoorbeeld een stuk goedkoper. In Nederland is de referentiewaarde (wat een extra gezond levensjaar gewonnen door een behandeling gemiddeld mag kosten) op dit moment 80.000 euro5. Terwijl je met ruim 3.500 euro al een leven van iemand uit Afrika kan redden door vitamine A suppleties uit te delen. De overige 10% van de Nederlandse goede doelen komen niet door de strenge selectie van de onafhankelijke beoordelende instanties heen. Ook kan het zijn dat ze zich nog niet willen laten beoordelen.

Wij helpen je graag op weg

We zetten ons in om effectief doneren voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent welkom met alle vragen die je daarover hebt.
Onze service is geheel gratis.

Two people helping each other
Orange cross