Wereldwijde kindersterfte was nog nooit zo laag als vandaag

Bram Schaper | 13-03-2024

Het nieuws van de dag: de wereldwijde kindersterfte was nog nooit zo laag als vandaag. Wat een hoopgevend en mooi bericht. Hoe kan dat?

Unicef en de WHO zijn het er over eens: in 2022 stierven 4,9 miljoen kinderen onder de 5 jaar, wat een daling van 51% betekent t.o.v. het jaar 2000. Unicef zegt daarover dat dit te danken is aan verbeterde toegang tot gezondheidszorg, waaronder vaccinaties, geboortezorg, en behandeling van bijvoorbeeld malaria en longontsteking. Een enorme opsteker.

Het artikel stelt ook dat de dood van 2,1 miljoen kinderen en jongeren voorkomen had kunnen worden als zij betere toegang tot gezondheidszorg hadden gehad. Want: elke 15 seconden sterft er een kind aan een eenvoudig te genezen ziekte, zoals longontsteking of diarree. Ik vind dat een moeilijk te verteren feit.

Het goede nieuws is dat we met elkaar hier – aantoonbaar – iets aan kunnen doen. Simpelweg door een weloverwogen donatie. Regelmatig hoor ik mensen zeggen ‘dat je maar moet hopen of je donatie goed terechtkomt’ en ‘dat het niet aan de strijkstok blijft hangen.’ Dat is inmiddels een ietwat achterhaalde zorg. Met de komst van de onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeksinstelling GiveWell in 2007 is de transparantie over impact-makende goede doelen enorm verbeterd. GiveWell stopt elk jaar 40.000 (!) onderzoeksuren in het opsporen van de meest effectieve interventies, uitgevoerd door de meest kosteneffectieve hulporganisaties. Jaarlijks steunen zij de meest effectieve goede doelen voor meer dan 500 miljoen euro, bijeengebracht door donaties. Mogelijk mede dankzij een donatie van jou. Ik ben dankbaar dat we bij Doneer Effectief mogen steunen op hun rigoureuze onderzoekswerk.

Laten we elk jaar zo’n nieuwsbericht mogen verwelkomen!

Orange cross